Passionné(e) de lecture ? Inscrivez-vous gratuitement ou connectez-vous pour rejoindre la communauté et bénéficier de toutes les fonctionnalités du site !  

Wat een held!

Couverture du livre « Wat een held! » de Martin Sommer aux éditions Vbk Media
  • Nombre de pages : (-)
  • Collection : (-)
  • Genre : (-)
  • Thème : Non attribué
  • Prix littéraire(s) : (-)
Résumé:

Wie de krant leest, ontkomt niet aan de indruk dat de Nederlandse geschiedenis vooral een beschamende geschiedenis is. Jan Pieterszoon Coen was een moordenaar, koningin Wilhelmina had zich veel krachtiger moeten uitspreken tegen de Jodenvervolging. En de dekolonisatie van Indonesië lijkt... Voir plus

Wie de krant leest, ontkomt niet aan de indruk dat de Nederlandse geschiedenis vooral een beschamende geschiedenis is. Jan Pieterszoon Coen was een moordenaar, koningin Wilhelmina had zich veel krachtiger moeten uitspreken tegen de Jodenvervolging. En de dekolonisatie van Indonesië lijkt een aanschakeling van schendingen van de mensenrechten. Hoog tijd om iets tegenover dit soort `inquisitie-geschiedenis te stellen. Net als elk ander land ontleent ook Nederland zijn gezamenlijkheid aan de vaderlandse geschiedenis. En wat is een vaderlandse geschiedenis zonder helden? Ze blijken er nog volop te zijn, van Karel de Grote tot Thorbecke en Joan Derk van der Capellen. Nederland heeft een verrassende rijkdom aan dappere, grootmoedige, aardige en intelligente historische helden. Zij zijn en blijven de hoofdschotel van de vaderlandse geschiedenis. Want de verbinding met het verleden loopt via spannende verhalen over tastbare mensen, voorbeelden aan wie je je kunt optrekken. In Wat een held! Worden tien helden uit de vaderlandse geschiedenis op een voetstuk gezet. Het is tegelijk een typering van Nederlandse helden in soorten en maten van de ouderwetse held-vechtersbaas Julius Civilis tot de held van de soberheid Willem Drees en de heldin van de onschuld Anne Frank. Met als slotsom dat de Nederlandse held vooral een `gewone held is. Martin Sommer is politiek redacteur van de Volkskrant en schrijft een column in Historisch Nieuwsblad. Hij schreef eerder Krantebeest (1993), Heimwee naar Frankrijk (2003), Dorp in Picardië (2004) en Onder onderwijzers (2006).

Donner votre avis

Donnez votre avis sur ce livre

Pour donner votre avis vous devez vous identifier, ou vous inscrire si vous n'avez pas encore de compte.