Caraïbes, 1492. "Ce sont ceux qui ont posé le pied sur ces terres qui ont amené la barbarie, la torture, la cruauté, la destruction des lieux, la mort..."
In organisaties heerst er onvrede bij cliënten en professionals over de manier waarop zij worden geholpen en aangestuurd. Wat een vernieuwende manier van werken zou kunnen zijn, wordt veelal uitgevoerd met oude sturingsconcepten. Hiërarchie, bureaucratie, strakke protocollering; het werkt niet meer. De uiterst complexe en onvoorspelbare maatschappij vraagt om een andere manier van denken over professionaliteit en aansturing van organisaties. In Zelfregie terug in het werk staat het zelfregulerend en zelforganiserend vermogen van individuen, groepen en organisaties centraal. Het laat zien hoe je dit kunt onderzoeken (met o.a. handige checklists) en kunt versterken met een negental basiscompetenties (voortgekomen uit praktijkgericht onderzoek). Leren en veranderen zijn van belang, in nauwe relatie tot gedrag, persoon en omgeving. Het zelfregieconcept zien we terug in talrijke vernieuwende initiatieven. Denk aan zelfsturende teams, de Eigen Kracht Beweging, zelforganisaties van burgers en professionals op uiteenlopende terreinen als buurtzorg, geestelijke gezondheid, welzijn, dienstensector, duurzaamheid etc. Zowel in bestaande als in nieuwe organisaties zien we pogingen die daadwerkelijk gericht zijn op versterking van zelfregie van betrokkenen. Het boek biedt handvatten dit te ondersteunen. Het zelfreguleringsconcept is een beproefd middel dat helpt bij het reflecteren en maken van morele keuzes van hoe te handelen. Het inspireert omdat er aandacht is voor de persoon en er recht wordt gedaan aan de complexiteit van de samenleving. Het op de praktijk toegespitste boek is bedoeld voor uitvoerende professionals, managers, bestuurders, docenten en studenten die zich willen bekwamen in een inspirerende benadering van zelfregie en die willen bijdragen aan vitalisering van organisaties. Gerard Donkers is onderzoeker, auteur op het gebied van de sociale veranderkunde en docent.
Il n'y a pas encore de discussion sur ce livre
Soyez le premier à en lancer une !
Caraïbes, 1492. "Ce sont ceux qui ont posé le pied sur ces terres qui ont amené la barbarie, la torture, la cruauté, la destruction des lieux, la mort..."
Chacune des deux demeures dont il sera question est représentée dans le sablier et le lecteur sait d'entrée de jeu qu'il faudra retourner le livre pour découvrir la vérité. Pour comprendre l'enquête menée en 1939, on a besoin de se référer aux indices présents dans la première histoire... un véritable puzzle, d'un incroyable tour de force
Sanche, chanteur du groupe Planète Bolingo, a pris la plume pour raconter son expérience en tant qu’humanitaire...
Des incontournables et des révélations viendront s'ajouter à cette liste au fil des semaines !