Taras Birsa, visji kriminalisticni inspektor Policijske uprave Ljubljana, se na novoletni vecer vraca s smucanja na Voglu. Ko se skozi snezni metez prebija proti domu, naleti na dekle, ki je v reki naslo neprepoznavno truplo mlade zenske. Kdo je zrtev? Kdo morilec? Je zlocin zakrivil osamljeni norec, ali je neznanka morala s poti zaradi zarote? Jezero Tadeja Goloba je prva v slovenscini napisana kriminalka, ki sem jo pozrl od zacetka do konca, navdusen sem nad njo tudi zato, ker verjamem, da se z rojstvom avtohtone zanrske knjizevnosti pomembno utrjuje slovenska knjizna krajina. Miha Kovac, Delo Prva slovenska kriminalka, ki sem jo prebral, da koraka ob boku Skandinavcem. Miha Mazzini, Facebook