Poznaj histori? hiszpa?skiej wojny domowej toczonej w latach 1936-1939 pomi?dzy Republikanami, zwolennikami post?powej i liberalnej Hiszpanii, a Nacjonalistami, zwolennikami konserwatywnego re?imu o tendencjach faszystowskich. By? on kulminacj? g??bokich napi?? politycznych i spo?ecznych, które narasta?y od lat 20. Krucho?? nowych instytucji kraju i klimat mi?dzynarodowy przyczyni?y si? do radykalizacji ?ycia politycznego i obalenia Frontu Ludowego w 1936 roku. Na czele nacjonalistów sta? genera? Franco, wspierany przez Hitlera i Mussoliniego, który szybko ustanowi? osobist? dyktatur?, a po wojnie narzuci? rz?dy Franco. Dla niektórych historyków ten epizod by? niczym innym jak prób? generaln? przed nadchodz?cym drugim konfliktem ?wiatowym.