Wojna wietnamska trwa?a 20 lat, od 1955 do 1975 roku i mia?a ?miertelne konsekwencje zarówno dla walcz?cych ?o?nierzy, jak i wietnamskich cywilów. Po podziale Indochin Francuskich na mocy porozumie? genewskich w 1954 r. dosz?o do eskalacji napi?? mi?dzy dwiema ideologicznie przeciwstawnymi po?ówkami kraju, co doprowadzi?o do d?ugiego konfliktu mi?dzy wspieranym przez USA Wietnamem Po?udniowym z jednej strony a komunistycznym Wietnamem Pó?nocnym i Vietcongiem z drugiej. W ci?gu zaledwie 50 minut dowiesz si? o walce partyzanckiej, która by?a kluczem do sukcesu Viet Congu, o polityce powstrzymywania, która stanowi?a podstaw? interwencji USA i o ogromnym ?niwie, jakie konflikt zebra? w?ród jego uczestników. Ta prosta i pouczaj?ca ksi??ka zawiera dok?adne omówienie kluczowych momentów przed?u?aj?cej si? wojny, w tym decyzji USA o interwencji dzi?ki rezolucji w Zatoce Tonki?skiej, ofensywy Tet z 1968 roku i paryskich porozumie? pokojowych. Zawiera tak?e pe?n? biografi? kluczowych postaci konfliktu, w tym Ho Chi Minha i prezydenta USA Lyndona B. Johnsona, cenne wprowadzenie do kontekstu spo?ecznego i politycznego oraz ocen? skutków wojny, daj?c ci wszystkie niezb?dne informacje o tej wyniszczaj?cej walce.
Découvrez les derniers trésors littéraires de l'année !