Si certaines sont impressionnantes et effrayantes, d'autres sont drôles et rassurantes !
Wreszcie wszystko, co trzeba wiedzie? o masakrze w Nankinie w mniej ni? godzin?! Latem 1937 roku Chiny i Japonia przyst?pi?y do wojny. Kiedy Szanghaj upad?, japo?ska armia cesarska ruszy?a na Nanking i okupowa?a go od 13 grudnia 1937 r.: rozpocz??a si? masakra. Morderstwa, gwa?ty i po?ary by?y na porz?dku dziennym, poch?aniaj?c setki tysi?cy ofiar w?ród ?o?nierzy, m??czyzn, kobiet, dzieci i osób starszych, pomimo zorganizowania strefy bezpiecze?stwa, w której znalaz?o si? blisko 200 tysi?cy uchod?ców. Po sze?ciu tygodniach rozlewu krwi, pod koniec stycznia 1938 roku, uchod?cy zostali zmuszeni do opuszczenia strefy bezpiecze?stwa i okrucie?stwa ust?pi?y. Dzi? ten epizod sta? si? dra?liw? kwesti?, która wywo?uje napi?cia dyplomatyczne mi?dzy Chinami a Japoni?.
A gagner : la BD jeunesse adaptée du classique de Mary Shelley !
Caraïbes, 1492. "Ce sont ceux qui ont posé le pied sur ces terres qui ont amené la barbarie, la torture, la cruauté, la destruction des lieux, la mort..."
Un véritable puzzle et un incroyable tour de force !