Prekleti pesnik tokrat opeva svojo muzo, ki je na pediestalu, nedosegljiva, neprimerljiva, a hkrati omahuje za isto mizo v poceni spelunki kot pripovedovalec in nabor prijateljckov. Zenski ideal, srcna dama opevana s slovarjem trubadurske lirike, se spogleduje z nizinami Kosmacevega sveta. A pri tem avtor nikoli ne pristane na poceni ironijo. Svet, ki ga naslika, je realisticen s pridihom baroka. Ljubezen je pac nekaj, cesar se ucimo tudi iz knjig. Pa vendar vedno boli cisto zares. V Bolgariji, Idriji, na grobu partizanskega heroja, kamor koli pac junaka zene splet norosti, bolecine in bevande.Dobili smo roman o silni razklanosti med prirojeno nam nujo po cascenju popolne lepotice (ali popolnega moskega), za katero bi bili pripravljeni zrtvovati zivljenje, ter nujo po samoti, v kateri nam ni treba prilagajati svoje osebnosti. Facebook, ki v romanu nastopa kar precej, je seveda po prakticni strani lahko medij, ki nam pomaga komunicirati in premoscati fizicne razdalje; po drugi strani pa daje lagodni obcutek, da lahko zdimo v samoti, negujemo prijateljstva in spreminjamo svet, ne da bi bilo treba zrtvovati kaj vec kot nekaj pritiskov na tipkovnico.Andrej E. Skubic