Ferdynand Magellan by? portugalskim nawigatorem i odkrywc? znanym z pierwszego okr??enia Ziemi. Jego podró? jest szczególnie interesuj?ca ze wzgl?du na dokonane po drodze odkrycia: p?yn?c obok Ameryki odkry? nieznan? wcze?niej cie?nin? i udowodni? raz na zawsze, ?e ?wiat nie jest p?aski. W ci?gu zaledwie 50 minut dowiesz si?, jak jego wyczyny ukszta?towa?y sposób, w jaki ludzie przez wieki my?leli o naszej planecie, i zrozumiesz jego g?ówny wp?yw na nauk? geografii. Ta prosta i pouczaj?ca ksi??ka oferuje dok?adne omówienie kluczowych momentów epickiej podró?y Magellana, w tym odkrycia Cie?niny Magellana i dowodu, ?e Ziemia jest okr?g?a. Zawiera równie? pe?n? biografi?, cenne wprowadzenie do kontekstu politycznego, spo?ecznego i gospodarczego oraz ocen? wp?ywu wyprawy, daj?c ci wszystkie istotne informacje na temat tej pouczaj?cej XVI-wiecznej podró?y.